Pan de Calatrava

"Pan de Calatrava" - це один з найпопулярніших десертів в Іспанії, але родом з мурсіанского регіону. Прочитавши список потрібних інгредієнтів, можна зробити висновки що придумали його бідняки, так як використовуються найдешевші продукти і залишки випічки або хліба. По суті своїй це є не що інше як флан або пудинг з додаванням здоби. Повна назва цього десерту - "Pan de las señoras Calatrava", напевно якісь жінки з родини Calatrava вперше приготували його і кого-то пригостили, ну а далі вже все зрозуміло, слава рознеслася по всій країні. Чому "Pan" (хліб)? Та тому, що за формою він нагадує хлібну буханку. У той час все було просто, не те що зараз-прочитаєш назву і три дня думаєш: "А що ж там таке входить в це блюдо і чому така дивна назва?"

Вам буде потрібно:

1л молока
7шт. яєць
150г цукру
вчорашній хліб, кекс або печиво "Савоярді"
кориця (бажано паличка)
цедра лимона

Для карамелі:
4 ст.л. цукру
3 ст.л. води

Як готувати:

1. Для початку приготуємо карамель - в толстодонной каструльці топимо цукор, змішаний з водою. Як тільки карамель стане красивого золотистого кольору, знімаємо з вогню.

2. Лимон помити і акуратно зрізати цедру, намагаючись не захопити білу частину.

3. Закип'ятити молоко з корицею (бажано з паличкою) і з цедрою лимона. Залишити остигати.

4. Збити яйця з цукром в пишну піну і влити по чуть-чуть молоко (бажано процідити щоб не було цедри), при цьому постійно збиваючи міксером або віночком.

5. У вогнетривку форму вилити карамель і постаратися нахиляти форму так, щоб карамель розподілилася і на стінках форми.
На дно форми викласти нарізані шматки кексу, білого хліба (бажано вчорашнього) або будь-який булки і залити яєчно-молочної масою. Булка, хліб або кекс спливуть, але так і повинно бути, не переживайте.

6. Піч при 180 С на водяній бані близько 25-30 хвилин. Вода повинна доходити до половини форми!
Для того, щоб перевірити готовність, треба встромити ніж або лучину - якщо суха, значить готово.

7. Залишити остигати у формі, після чого акуратно перевернути на блюдо і, не знімаючи форму, поставити в холодильник на кілька годин.

Подавати можна з вершками.

Смачного! З любов'ю Ваш Catering Dnepr!

17.08.2016